Wat is een manueeltherapeut?

Een master manuele therapie is een fysiotherapeut die na zijn opleiding fysiotherapie een post-HBO opleiding master manuele therapie heeft gevolgd met een duur van gemiddeld drie jaar. Deze  opleiding biedt toegang tot het Centraal Kwaliteitsregister van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) en/of het lidmaatschap van de Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie (NVMT).

Over manuele therapie, het onderzoek en de behandeling.

Manuele therapie richt zich op de diagnostiek en behandeling van functiestoornissen van het bewegingsapparaat in het algemeen en van de wervelkolom in het bijzonder. Manueeltherapeuten bedienen zich van specifiek manueel-therapeutische onderzoeks- en behandeltechnieken.

 

  •  Onderzoek

In een eerste gesprek zal de manueeltherapeut o.a. vragen naar het ontstaan van de klachten, hoelang de klachten bestaan en wat de klachten doet toe- of afnemen. Daarna volgt lichamelijk onderzoek waarbij de houding en het bewegen worden beoordeeld en de gewrichten met specifieke bewegingen worden onderzocht. Op grond van de verkregen onderzoeksgegevens kan een diagnose worden gesteld. Samen met de patiŽnt zal de manueeltherapeut beslissen of er behandeld kan worden of dat de patiŽnt terug gaat naar de verwijzend arts met een rapportage waarin om aanvullend medisch onderzoek wordt gevraagd of dat er een contra-indicatie voor manuele therapie is.

  • Behandeling

Doel van de therapie is zowel het herstellen of verminderen van de functiestoornissen en de pijn, als het verbeteren van vaardigheden in ADL, werk en sport. Tijdens de manueeltherapeutische behandeling wordt gebruik gemaakt van specifiek mobiliserende technieken, eventueel aangevuld met gedoseerde impulstechnieken oftewel manipulaties.  Een mobilisatie is een repeterend toegepaste techniek, meestal in de beperkte bewegingsrichting. Een manipulatie is een mobilisatie in een eindstand, uitgevoerd met gedoseerde snelheid in een korte impuls. Het is een zuiver passieve, voor de patiŽnt niet controleerbare beweging, waarbij een knappend geluid kan optreden. De meeste patiŽnten ervaren dit als een kortstondig, vreemd, maar niet pijnlijk gevoel. De effecten zijn veelal direct merkbaar voor de patiŽnt: duidelijke verbetering van de mobiliteit en afname van de pijn, waarmee voorwaarden geschapen worden voor verder optimaal herstel.

 

 

We maken gebruik van cookies op deze website zodat we u beter van dienst kunnen zijn met onze services.